Waarschijnlijk heb je er wel wat over gehoord, of misschien heb je er zelfs al aan meegedaan!? We zijn namelijk vanaf 1 oktober 2016 gestart met een pilot voor een aantal woonhuizen en werkplaatsen die zelf boodschappen zijn gaan doen in de winkel van OlmenEs. De Juglans en de Aesculus, de Metaalwerkplaats en de Transportgroep van Marijke hebben de aftrap genomen van deze testfase.
Een poos geleden kwamen we met een idee … We hebben bewoners op OlmenEs wonen die met elkaar, samen met de begeleiding een heel huishouden verzorgen. Er wordt met elkaar gegeten, wasjes gedraaid, gewinkeld in het dorp voor een kleine boodschap en soms wordt er samen gekookt. Heel normaal eigenlijk! Nou leek het ons een goed idee om te onderzoeken of het ook een optie zou zijn om de producten die nu via een bestellijst door het magazijn werden verzorgd, om die de bewoners en begeleiders zelf te laten halen en uit te laten zoeken in de winkel van OlmenEs. Zodat iedereen zelf of met elkaar een keuze kan maken voor welk broodbeleg we dit keer kiezen of voor welk koekje bij de koffie. Net als ieder ander boodschappen doet in de winkel!
Een mooi idee, maar kan dat zomaar? Om zoiets te starten, veranderd er veel en dat vraagt om voorbereiding en medewerking. Als eerste zijn we gaan kijken of de woonhuizen en werkplaatsen dit wel zagen zitten. De reactie was: Een mooi idee! Maar is het haalbaar? De planning en organisatie van het woonhuis moet dan wel aangepast worden, maar we moeten het in elk geval een kans geven …
Daarnaast heeft de winkel een kleine verandering ondergaan. Er moesten producten toegevoegd worden en de looppaden werden verbreed zodat iedereen elkaar passeren kan. De winkel is daardoor iets ruimer ingedeeld. Door het nieuwe kassasysteem hebben we de woonhuizen en werkplaatsen een pasje kunnen geven waarmee ze kunnen betalen. De gegevens gaan via de computer zo naar Ingrid en Taco toe, voor ons ideaal!
We zijn nu een aantal maanden verder en kunnen we kijken hoe iedereen het ervaren heeft. Voor de woonhuizen was het echt wel even wennen. Er gaan per week behoorlijk veel producten door waardoor er eens per week grote kratten boodschappen opgehaald werden. Dat was voor de bewoners toch wel veel gevraagd. Een geschikt moment in de week of dag, was ook wel even zoeken. Samen met de begeleiding boodschappen doen is het fijnste, maar dat was soms niet rond te krijgen op het woonhuis, te druk! Een pilot is niet voor niets een probeerfase waardoor we veel hebben kunnen leren en hebben geprobeerd om dit makkelijker en dragelijker te maken voor de bewoners en begeleiding. We hebben in goed overleg de boel wat aangepast. We beginnen met kleine stapjes. Boodschappen doen kan beter verspreid over de week. Ook in het weekend is er meer tijd om boodschappen te kunnen doen. We zijn daarom nu het hele jaar ook op zaterdagmiddag open.
Voor de werkplaatsen is het een succes! Dit is goed te behappen, zo tijdens werktijd. Binnen de werkplaats van Transportgroep 2 ontstaat er een nieuwe dynamiek. Door ieder een zelfstandige taak te geven met als doel daarna elkaar weer te ontmoeten bij de winkel, slaagt altijd! Door de werkplaats Metaal en Onderhoud wordt het ook enthousiast ontvangen. Merel vindt het heerlijk om er even op uit te gaan naar de winkel om vervolgens voor de werkplaats nieuwe voorraad in te slaan!
In de winkel zijn wij ook enthousiast! Het is echt wel even wennen geweest hoor, zoveel boodschappen en dan ook nog laten afrekenen met een nieuw pasje en kassasysteem. Maar inmiddels zijn we gewend en zijn we erg trots op hoe onze klanten worden geholpen en bijna zelfstandig wordt afgerekend door onze bewoners!!
De woonhuizen waar we mee zijn gestart, hebben een beetje gas terug genomen. We beginnen nu met een kleine boodschap, bijvoorbeeld eerst alleen de koffie en thee. Dit kunnen we later uitbreiden tot meer producten. De werkplaatsen gaan op dezelfde voet door.
Het leuke is dat uit enthousiasme er een aantal andere woonhuizen en werkplaatsen hebben aangegeven ook mee te willen doen. We gaan nu starten met de Wingerd, Joost en Niels zijn al een paar keer wezen proefdraaien en dit lijkt erg goed te bevallen! De bewoners van Fraxinus boven lijkt dit ook een goed plan. Er wordt nu met de begeleiding bekeken hoe we dit het beste vorm kunnen geven. Van de werkplaatsen zijn de bakkers begonnen en de Linnenkamer, er zullen ook nog een aantal ambachtswerkplaatsen aansluiten.
Kortom, we hebben de afgelopen tijd door het meedenken en werken door de woonhuizen en werkplaatsen een hele leerzame tijd achter de rug waar we dus een vervolg aan gaan geven. Een tot dusver geslaagde pilot dus! Wij hopen met een blik op de toekomst steeds meer woonhuizen en werkplaatsen van een pasje te kunnen voorzien en gezellig bij ons boodschappen komen doen!
Een groet en tot ziens in de winkel,
Fleur
OlmenEs is een gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking centraal in Noord Nederland. Antroposofie is onze basis. Wij bieden zorg, begeleiding en ondersteuning bij het samen wonen, samen werken en samen leven. Voor ons is de persoonlijkheid van de bewoner leidend, niet zijn beperking.