Lente! Een woord om vrolijk van te worden. Vanaf 2 februari vieren we dat het licht, na een lange donkere periode, weer terugkomt. In de lente is het meest zichtbaar wat licht doet voor mens en natuur. Het hele leven komt weer op gang volgens een vaststaand ritme. Alles wat leeft op aarde leeft volgens een vast ritme. Daar is zelfs het levende aan te herkennen. Namelijk leven ontstaat of wordt geboren, groeit, floreert, schittert en dan komt altijd ook de volgende fase in dit ritme. De herfst, de afbouw, het terugtrekken van vitale krachten volgt ook op zijn eigen manier.
Waarom eten we eigenlijk en wat voedt de mens werkelijk? Dat was vorig jaar het onderwerp van mijn presentatie in Noordwijkerhout voor de Nederlandse Diëtisten Dagen. Spannend om mijn zienswijze aan collegae te vertellen, hoe ik nu kijk naar voedingswetenschappelijke onderzoeken en dat ik telkens tot de conclusie kom dat er slechts een deel van voeding belicht wordt. Het belangrijkste wordt vergeten, namelijk dat in gezonde voeding ook levensprocessen plaatsvinden. En de mens deze levende voeding nodig heeft om het geheugen van zijn eigen levensprocessen telkens opnieuw op te frissen.
Voeding is zoveel meer dan een optelsom van voedingstoffen, vitaminen en mineralen. In de praktijk blijkt ook dat deze manier van kijken weinig oplevert. Wetenschappelijke inzichten worden regelmatig herzien of gewijzigd, denk bijvoorbeeld aan ‘hoe gezond is een ei’? Ik heb nog geleerd dat een mens maximaal 1-2 eieren per week mocht eten omdat anders cholesterol in ons bloed te hoog wordt. Nu is men door verder onderzoek erachter gekomen dat voeding veel minder invloed heeft op de hoogte van cholesterol in het bloed dan men aanvankelijk dacht. Dus dagelijks een eitje, uiteraard het liefs van een biodynamisch werkend bedrijf, is super gezond voor ons. Datzelfde geldt voor roomboter en zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen. We kunnen een appel uit elkaar halen en alle voedingsstoffen benoemen, maar door deze voedingstoffen samen te voegen is het de mens nog niet gelukt om weer een appel te maken.
Waar gaat het dus om? De kennis over voedingsstoffen is natuurlijk interessant, maar we eten voedingsmiddelen, vroeger sprak men ook veel meer over levensmiddelen. Dus middelen om in leven te blijven en het leven te ondersteunen. De mens eet geen eiwitten, vit C of ijzer. Bovendien bevat levende voeding nog veel meer vitale onderdelen die we nog niet kennen. Een mens eet andijvie, sla, appels, of tarwebrood e.d. Wat bepaalt nu de kwaliteit van deze levende voedingsmiddelen? Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
• Wat voor zaad heeft men gebruikt?
• Hoe en waar is het gegroeid? In de koude grond of ingevlogen uit het buitenland? Bijvoorbeeld waar komt de sla in de winter vandaan?
• Is er kunstmest of zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt? Dit geeft minder sterke, minder gezonde- en weinig vitale producten. Deze middelen putten de bodem uit en verontreinigingen het oppervlakte- grond- en drinkwater. En uiteindelijk komt het gif natuurlijk ook in ons lichaam
• Wat koop je? Vers, voorgesneden, gewassen, kant-en-klaar?
• Hoe proef je het eten, neem je waar wat je eet?
Als je goed voor onze aarde zorgt, zorg je ook goed voor jezelf en kies je voeding die het leven ondersteunt. Daardoor voelen we ons gezond en fit en worden we ook gezond en wijs oud!
......wordt vervolgd........!
Tessa Bonnema
Natuurdiëtist
www.dankzijvoeding.nl
OlmenEs is een gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking centraal in Noord Nederland. Antroposofie is onze basis. Wij bieden zorg, begeleiding en ondersteuning bij het samen wonen, samen werken en samen leven. Voor ons is de persoonlijkheid van de bewoner leidend, niet zijn beperking.