Wellington met kervelworteltjes en pommes duchesse
Deze wellington van ’plantaardige kip’ is rijk gevuld met chique ingrediënten, de klassieke worteltjes en pommes duchesse smaken er heerlijk vertrouwd bij. Een overzichtelijk recept, je kunt de Wellington en pommes duchesse eventueel al een dag van tevoren maken (bak de Wellington dan pas de volgende dag af). Hiermee maak je iedereen blij!
wellington
Ingrediënten (± 6 personen)
Instructies
Verwarm de oven voor op 185 °C.
Kook de ‘kipstukjes’ zachtjes in het water met knoflook, salie en zout. Zet een deksel op de pan en zorg dat de stukjes het water helemaal opnemen. Draai het vuur uit en voeg peper en nootmuskaat naar smaak toe. Laat ietwat afkoelen. Voeg eventueel bietenpoeder toe om de stukjes meer vlezig roze te kleuren. Knijp de stukjes helemaal fijn met je handen, of gebruik een foodprocessor.
Als het goed is houd je nu fijne sliertjes over. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur flink aan. Voeg als ze mooi goudbruin zijn de hazelnoten toe en bak even mee. Voeg peterselie en cranberries toe, bak 1 minuut mee en draai het vuur uit. Snijd de lap bladerdeeg in twee rechthoeken. Verdeel de helft van het ‘kip’mengsel over een helft bladerdeeg, laat zeker 1 cm van de rand vrij. Verdeel de champignonvulling over de hele lengte in het midden van het ‘kip’mengsel. Dek de vulling af met de andere helft van het ‘kip’mengsel. Druk een beetje aan zodat de vulling straks strak in het deeg zit. Leg de overige lap bladerdeeg over de vulling en druk voorzichtig vast om de vulling heen.
Vouw de randen decoratief naar binnen, of prak er een motief in met een vork. Maak met een mes heel licht kruislings inkervingen over het deeg. Bestrijk met wat sojaroom en bak ca. 40 minuten op 185 graden C tot goudbruin en gaar. Check tussendoor goed of het gebraad niet aanbrandt. Verleng indien nodig de baktijd.
Kervelworteltjes
Instructies
Maak de wortelen schoon (schillen of schrobben naar wens). Snijd ze in mooie schuine stukken. Verhit de olijfolie en bak de wortelen met de teen knoflook zachtjes aan. Voeg het water en mandarijnsap toe. Kruid naar smaak met peper en zout. Stoof de wortelen zachtjes gaar en voeg als ze beetgaar zijn de kervel toe.
Pommes duchesse
Instructies
Schil de aardappels. Kook gaar in licht gezouten water. Verwarm ondertussen de oven op 225 graden C. Giet ze af en laat even uitdampen. Prak de aardappelen fijn met een vork of pers ze door een pureeknijper (gebruik liever geen stamper, deze maakt te grove stukjes in de puree). Bewerk de puree niet teveel, anders krijg je een lijm-achtige substantie. Voeg olie, uienpoeder, melk en zout naar smaak toe. Als het goed is heb je nu een mooie romige, vrij gladde puree. Roer het kikkererwtenmeel en bakpoeder erdoor en doe het mengsel over in een spuitzak met kartelmondje (neem een wat grovere, zodat eventuele stukjes het mondje niet verstoppen). Spuit mooie toeven puree op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak goudbruin en gaar in 30 minuten.
Voor het serveren
Maak een bord mooi op met een aantal van de pommes duchesse, een flinke schep kervel worteltjes en twee plakken Wellington.
Variatietip:
Je kunt de bouillon vervangen door rode wijn voor een extra volle smaak.
Combinatietip:
Lekker met geraspte Parmezaanse kaas.
OlmenEs is een gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking centraal in Noord Nederland. Antroposofie is onze basis. Wij bieden zorg, begeleiding en ondersteuning bij het samen wonen, samen werken en samen leven. Voor ons is de persoonlijkheid van de bewoner leidend, niet zijn beperking.