Feest en voeding zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Het is ook pas echt feest als er natuurlijk ook iets lekkers is! Het soort feest bepaalt meestal wat er gegeten en gedronken wordt. Sommige feesten kennen traditionele gerechten, zoals warme chocolademelk met gevuld speculaas of banketstaaf op Sinterklaasavond, kerstkransjes in de kerstboom, oliebollen op oudejaarsavond en eieren met Pasen. Er zijn vele tradities in de wereld. Elke traditie heeft zijn eigen feesten en viert die feesten of wel ceremonies op geheel eigen wijze met speciaal feestelijk eten en drinken.
Een feest dat gevierd wordt, houdt tevens in dat we stilstaan bij het feit dat het een andere dag is als andere dagen.
Feest vieren betekent dus ook even stilstaan bij iets wat we belangrijk vinden met elkaar. Of dat nu de traditionele christelijke feesten zijn, zoals het Kerstfeest of het Paasfeest, ook een verjaardag of een jubileum nodigt uit om het leven even stil te zetten. Stilstand of wel even stil staan geeft ruimte voor bewustwording. Bewustwording van het leven waarbij vragen opkomen over wat we met elkaar aan het doen zijn, waarom we samen zijn, wat we samen doen en nadenken over hoe we verder willen met elkaar?
Bij elk feest verbinden we hemel en aarde, het feestvieren nodigt ons uit om vrolijk te zijn en te worden. We leggen de zwaarte van alledag even af, staan stil bij het feest en toveren heerlijke feestelijke gerechten met wat de aarde ons te bieden heeft.
Dit jaar vieren we opnieuw een groot feest: OlmenEs bestaat 25 jaar! Het feestprogramma en alles daar omheen is al in volle gang en uiteraard wordt er nagedacht over welke lekkernijen en feestelijke gerechten daarbij passend zijn.
Hierbij een heerlijk bonbonrecept. Oefen alvast met het maken van de overheerlijke feestelijke gezonde dadelbonbons. Hopelijk gaan ze de geschiedenis is als de Twenty Five Bonbon. De dadelbonbon is samengesteld uit fruit en noten. Voordat ik het recept toevoeg, deel ik eerst onderstaande tekst met jullie, afkomstig uit het boek van Heinz Grill, ‘Voeding en de gevende kracht van de mens’, vertaald door Peter Van der Meersch. Ik heb het boek gekocht op de conferentie ‘Ode aan Vitaliteit’, georganiseerd in februari van dit jaar.
“In het fruit zijn er net als bij het graan zeer veel lichtkrachten voorhanden. Het kosmische leven wendt zich heel in het bijzonder tot de fruitbomen met een ruime en omhullende straling. De vruchten worden opgeladen door de intensieve lichtwerkingen van de kosmische krachten”
“Verlangt men naar het hogere doel van het leven, dan heeft men ook de kracht nodig om de weg daarheen te gaan. Enkel de substantiële voeding zoals bijvoorbeeld het graan kan dit geven, maar fruit en graan vullen elkaar aan tot een werkelijke substantiële, zowel fysieke als ook geestelijke voeding. Het fruit schenkt de ideeën, het graan geeft de kracht voor de verwerkelijking ervan”
“Juist wanneer met de onverzadigde vetzuren van de koudgeperste oliën of de noten en de zaden eet, straalt er een intensief warmteproces, dat een komische betekenis heeft, vanuit het orgaangebied over het hele lichaam uit. Ook het zintuigelijk leven en de huid worden door dit kosmische warmteproces aangegrepen. Met de vetvertering begint er een centrifugale krachtwerking van binnen naar buiten. Het is alsof de kosmos nu niet van buitenaf op de mensen instraalt, maar deze opnieuw van binnen een verwarmend leven ontwikkelt en naar buiten kan stralen”.
(uit: ‘Voeding en de gevende kracht van de mens’, Heinz Grill)
Ingredienten:
(dieetinformatie: vegan en glu°),
(allergeeninformatie: bevat noten)
Tessa Bonnema-Idema - Diëtist
OlmenEs is een gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking centraal in Noord Nederland. Antroposofie is onze basis. Wij bieden zorg, begeleiding en ondersteuning bij het samen wonen, samen werken en samen leven. Voor ons is de persoonlijkheid van de bewoner leidend, niet zijn beperking.