• Welkom
  • Wonen
  • Werken
  • Therapie
  • Vrije tijd
  • Aanmelden
  • Over OlmenEs
    • Organisatie
    • Onze zorgvisie
    • Verwantenbetrokkenheid
    • Medezeggenschap
    • Samen Werken
    • Geschiedenis
    • Vertrouwenspersonen bewoners/klachten
    • Documenten
  • Contact
  • Nieuws/archief
  • Home
      >
    • Nieuwsbulletin
        >
      • De natuurbegraafplaats olmenes

De Natuurbegraafplaats OlmenEs

30 november 2018

Sinds 2009 beschikt OlmenEs over een ‘eigen’ Natuurbegraafplaats. Dat is al een lange tijd. Toen de begrafenis van Johan Potgiesser eind 2015 en van Koop Daniëls in april van 2016 daar plaatsvonden werd de begraafplaats opeens heel zichtbaar voor de gemeenschap. En daarna hebben er nog twee begrafenissen plaatsgevonden, van Dora en van Marlon. En de as van een ouder van een van de bewoners is verstrooid. 

 

Hoe komt OlmenEs eigenlijk aan deze begraafplaats? 

Het idee van een eigen begraafplaats is al in de OlmenEs-initiatieftijd ontstaan. Bij het idee van de woon- en werkgemeenschap, waar bewoners (en medewerkers) leven en werken, past het dat als men komt te overlijden het ook mogelijk zou moeten zijn om begraven te worden.

Al vrij snel na het begin van OlmenEs is er een werkgroep ingericht die ‘Omgaan met sterven en de dood’ heet. Naast het beschrijven van het protocol bij overlijden van een bewoner, heeft de werkgroep zich erin verdiept wat vanuit de antroposofische mensvisie de betekenis van het sterven kan zijn in het leven van een mens. Wat we daarin kunnen betekenen in de begeleiding van onze bewoners en ook hoe je zorg besteedt aan de tijd na het sterven tot de uitvaart. De werkgroep heeft het idee van de eigen begraafplaats uitgewerkt. De inititatiefgroep had destijds al een plek ontdekt die ervoor gemaakt leek en daar is hij ook gekomen. Om toestemming te verkrijgen was er een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De aanvraag werd ingediend en in 2007 verleende de gemeenteraad toestemming om een Natuurbegraafplaats op het terrein van OlmenEs in te richten. In dat jaar zijn op november met Allerzielen onze gestorvenen herdacht op de plek die uitgekozen was voor de begraafplaats en daarmee ‘hoorde het erbij’.

Feitelijk konden vanaf dat moment begrafenissen plaatsvinden, maar er moest nog wel het een en ander worden uitgezocht. De werkgroep is aan de slag gegaan om de wettelijke regelingen voor begraven en begraafplaatsbeheer door te nemen en er is een Huishoudelijk Reglement opgesteld. In dat Huishoudelijk Reglement staat beschreven wie er op de begraafplaats begraven kunnen worden, onder welke voorwaarden en welke kosten eraan verbonden zijn. 

Er is een aparte Stichting Natuurbegraafplaats OlmenEs ingericht, met een bestuurder en een Raad van Toezicht die gelijk is aan die van Stichting OlmenEs. De werkgroep vervult de functie van Beheerder van de begraafplaats en de contactpersoon van de werkgroep is aanspreekpunt voor interne en externe vragen.

 

Waarom een Natuurbegraafplaats? 

OlmenEs is een woon- en werkgemeenschap waarbij het antroposofisch mens- en wereldbeeld richtinggevend is. Dat vind je terug in alles wat we doen: hoe wonen en werken wordt vormgegeven; in het culturele leven; in de zorg voor de omgeving, de biologisch-dynamische landbouw en ook in het omgaan met de natuur. Daarbij aansluitend is het bijna vanzelfsprekend om een Natuurbegraafplaats in te richten. Kenmerkend voor een natuurbegraafplaats is, dat de natuurlijke omgeving richtinggevend is. Dus het bos blijft bos, de natuurlijke vegetatie gaat zijn gang. Soberheid is het trefwoord.

Door een eenvoudige, natuurlijke markering wordt aangeduid dat je op een bijzondere plek op het terrein bent aangekomen. De komvorm van het stuk grond met een paadje er doorheen, een bankje, een (toekomstige) gedenkplek, allemaal in de meest natuurlijke vorm. Graven die gemarkeerd kunnen w orden door zwerfstenen; dat is het beeld dat voor ogen stond en zo is het uitgewerkt. 

Uiteraard heeft deze keuze ook consequenties. Zo zijn in het Huishoudelijk Reglement voorwaarden opgenomen die te maken hebben met natuur en milieu. Bijvoorbeeld eisen die gesteld worden aan de afbreekbaarheid van materialen.

 

Wie kunnen er begraven worden?

Er is vastgesteld dat bewoners en medewerkers hier begraven kunnen worden. Ook voor oud- bewoners en oud- medewerkers die zich nog steeds verbonden voelen met OlmenEs, is dat mogelijk, mits dit schriftelijk is gemeld bij de beheerder, de werkgroep van de Natuurbegraafplaats OlmenEs. Ook kan er as van overledenen verstrooid worden. Dat geldt voor een grotere groep, ook de as van ouders en broers en zussen van bewoners kan uitgestrooid worden. 

 

Het beheer van de begraafplaats is in handen van de werkgroep, daartoe bevoegd door de bestuurder. Alle voorwaarden staan beschreven in het Huishoudelijk Reglement en in de afspraken over de verantwoordelijkheden en werkwijze van de werkgroep. Deze zijn op te vragen bij de contactpersoon van de werkgroep. Ook met andere vragen kun je daar terecht.

 

Rina Smit

Jan van der Wijk

Leny Talsma 

Ineke Peerdeman  

Siepie de Boer  (contactpersoon)

Terug naar het overzicht

OlmenEs | Ruimte voor ontwikkeling

OlmenEs is een gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking centraal in Noord Nederland. Antroposofie is onze basis. Wij bieden zorg, begeleiding en ondersteuning bij het samen wonen, samen werken en samen leven. Voor ons is de persoonlijkheid van de bewoner leidend, niet zijn beperking.

Winkel/theeschenkerij
Activiteiten
Rondleidingen
Werken bij OlmenEs
Vacatures
Vrijwilliger worden

Schenkingen en donaties
Nieuwsbulletin
Routebeschrijving
Contact

Contactgegevens

Beatrixoord 1
8426 GM Appelscha

olmenes@olmenes.nl
0516 438 100

Contact
CMS & Webdesign: Pool Communicatie
Waar bent u naar op zoek?
naar boven